Αγώνας Δρόμου - Δελφοί - Ολυμπία - 255 χιλ

Αγώνας Δρόμου Δόλιχος 2013

Δημοσιεύτηκε στις 14/05/2013 στην κατηγορία Δελτία Τύπου

Τι είναι  ΔΟΛΙΧΟΣ

Την αφορμή για όσα θα αναφέρω πιο κάτω την πήρα από ένα σχόλιο ενός ανώνυμου φίλου σχετικά με αν θα πρέπει να γίνεται αυτός ο αγώνας και ποιο το νόημα την στιγμή που τερματίζουν τόσοι λίγοι.
Προσέξτε, κάποια στιγμή θα έπρεπε να περάσουμε προς τα έξω κάποιες σκέψεις, ας το κάνουμε λοιπόν τώρα για να μπουν τα πράγματα στην θέση τους.
Αρχίζοντας λοιπόν από τον ανώνυμο φίλο και όσα σκοτεινά λέει πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχει και πολύ μεγάλη πείρα περί της φιλοσοφίας των υπεραποστάσεων, προσωπικά πιστεύω ότι δεν πρέπει να έχει τρέξει ούτε Μαραθώνιο για αυτό καλό θα είναι αν δεν έχουμε προσωπική εμπειρία από κάποιες καταστάσεις να είμαστε πιο προσεκτικοί στην κρίση μας.
Ας επανέλθουμε λοιπόν σε μας.
Δεν είμαστε επαγγελματίες διοργανωτές. Δεν προσδοκάμε σε οικονομικά οφέλη το αντίθετο συμβαίνει. Δεν προσπαθούμε να καταξιωθούμε μέσω αυτού του αγώνα. Δεν στήσαμε έτσι την διαδρομή για να την φτάσουμε την πιο μεγάλη σε μήκος.  Δεν την ανεβάσαμε από βουνά ούτε την περάσαμε από δύσβατα μονοπάτια, από φαράγγια και από ποτάμια για να έχουμε να λέμε ότι  είναι ο μεγαλύτερος σε βαθμό δυσκολίας αγώνας και να παινευόμαστε. Απλά έτσι έκατσε, γιατί μετά από αρκετές προσπάθειες ατελείωτο χρόνο ενασχόλησης επιλέξαμε την πιο σύντομη διαδρομή για να μην ξεπεράσει κατά πολύ τα όρια των ανθρωπίνων δυνατοτήτων.
Αρχικά μπήκαμε σε αυτή την διαδικασία από παρότρυνση τρίτων (λάθος κατά την άποψη μου). Κάποιος κατά την διάρκεια αυτής την διαδικασίας έριξε την ιδέα «Δελφοί – Ολυμπία».
Μας άρεσε, και κατά την υλοποίηση της ΚΟΛΛΗΣΑΜΕ. Κολλήσαμε με την απίστευτη ομορφιά της. Κολλήσαμε με τους ανθρώπους των ξεχασμένων περιοχών από όπου περνάει, αλλά πάνω από όλα κολλήσαμε για το ότι είναι μία διαδρομή που απλά συνδέει τα δύο μεγαλύτερα πολιτισμικά κέντρα του πλανήτη. Τους Δελφούς με την Ολυμπία.
Θα πρέπει να ομολογήσω ότι αντιμετωπίσαμε κάπως επιπόλαια την διοργάνωση του 2012. Δεν είμασταν ακόμη έτοιμοι για αυτό το γιγάντιο εγχείρημα, και για αυτό το λόγο ζητάμε συγνώμη από όσους ταλαιπωρήσαμε πέρυσι κατά την διεξαγωγή του.  Εφέτος μαθαίνοντας από τις παραλείψεις μας και περισσότερο διαβασμένοι πλέον (γιατί η καλή διάθεση και η προσπάθεια δεν μας έλειψε ποτέ) πιστεύω ότι κάτι καλό καταφέραμε.
Παρά τις όποιες αντιξοότητες (και ήταν πάρα πολλές).
Τι να πρωτοαναφέρω, τον βρώμικο πόλεμο που δεχτήκαμε εκ των έσω, την προκλητική και περίεργη  ταυτόχρονα αδιαφορία των Δήμων Δελφών και Ολυμπίας, την ασυνέπεια όσων δήλωναν ότι δήλωναν και μετά ξεδήλωναν.
Το σνομπάρισμα φιλικών υποτίθεται περιοδικών, αθλητικού περιεχομένου, που για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά δεν μας περιέλαβαν ούτε στο αγωνιστικό καλεντάρι τους, και άλλα πολλά που όντως μας έκαναν σοφότερους και μας έμαθαν τελικά ότι και αυτό το αμιγώς ερασιτεχνικό κομμάτι της ανθρώπινης δραστηριότητας δεν είναι τόσο αθώο όσο φαίνεται.
Κλείνοντας θα πρέπει να αναφέρουμε άπαξ δια παντός τα εξής.
Ο αγώνας θα διεξάγεται ανελλιπώς κάθε χρόνο, για όσα χρόνια αντέχουμε. Δεν πρόκειται να αλλάξει ο χαρακτήρας του, δεν πρόκειται ποτέ να γίνει σε ετάπ, δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει σε μορφή σκυταλοδρομίας, και δεν υπάρχει περίπτωση να προστεθεί και ένας μικρότερος αγώνας μόνο και μόνο για να μαζέψουμε κόσμο.
Παράλληλα δηλώνουμε ότι δεν πρόκειται να ασχοληθούμε ιδιαίτερα με την επί πλέον προβολή του γιατί πιστεύουμε ότι σε αυτόν τον αγώνα θα πρέπει να συμμετέχουν αυτοί που δεν τους ενδιαφέρει ούτε το χρονόμετρο ούτε το τελικό αποτέλεσμα απλά η συμμετοχή, και ξεκαθαρίζουμε ότι ο αγώνας θα διεξάγεται ανεξάρτητα με τον αριθμό των συμμετεχόντων γιατί είναι ένας αγώνας που πέραν της δοκιμασίας σωματικής και ψυχικής που σου προσφέρει, πέραν της ομορφιάς της διαδρομής, είναι ένας αγώνας προσκύνημα ανάμεσα στους Δελφούς και την Ολυμπία. Ένα προσκύνημα σε μια διαδρομή που ενώνει δύο τόπους που η φήμη τους ακτινοβολεί από το παρελθόν και θα ακτινοβολεί για αιώνες.
Αυτός είναι ο ΔΟΛΙΧΟΣ.

Από την οργανωτική ομάδα
Γιάννης Γερμακόπουλος

all rights reserved | developed by Jetnet ©